Při výrobě krmiv vycházíme z jednoduchých a tradičních přírodních procesů.
Cílem využití našich krmiv je zlepšení ekonomiky a zdraví v živočišné výrobě.
Hydrotermická úprava je proces, kdy je zrno tepelně opracované a je mechanicky narušena jeho struktura.
Při hydrotermickém vločkování dochází ke změnám fyzikálně-chemických vlastností zrna.
Když zvíře tráví hydrotermicky upravené zrno, v jeho trávícím traktu nastává několik zásadních procesů.
Lepší stravitelnost – lepší zdravotní stav – lepší užitkovost – lepší ekonomické výsledky.
Zrno prochází napařováním při teplotě 70-100 °C dle upravované zrniny a poté se při průchodu mezi dvěma válci rozmáčkne. Díky spolupůsobení kombinace teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačení vzniká nový finální produkt – vločka. Takto zpracované obiloviny a luštěniny se svými vlastnostmi výrazně odlišují od tradičních krmných surovin.
Při hydrotermickém vločkování dochází ke změnám fyzikálně-chemických vlastností zrna.
Působení teploty při napařování vede k likvidaci patogenních mikroorganismů (E. coli, salmonella) a zničení spór plísní a kvasinek. Hydrotermicky vyrobená vločka je vysoce hygienické, stabilní krmivo.
Pro zvýšení stravitelnosti jednotlivých živin, zejména škrobu musí synergicky působit: vlhké teplo v kombinaci s mechanickým rozrušením struktury zrna (proteinové matrice a škrobové granule).
Mechanická změna struktury zrna na vločku znamená rozbití matrice proteinů obalujících škrobové granule, což zpřístupní živiny pro jejich snadné a dokonalé trávení.
Proces výroby probíhá v následujících krocích
Když zvíře tráví hydrotermicky upravené zrno, v jeho trávícím traktu nastává:
Škroby jsou významně zpřístupněné pro bachorové mikroorganismy a enzymy v tenkém střevě
Pozvolná bachorová fermentace, která podporuje přežvykování a pufraci bachorového prostředí
Roste počet bachorových mikroorganismů tvoří se více mikrobiálního proteinu
Živiny z krmiva jsou vysoce stravitelné
Ztráty na nestrávených živinách podstatně klesají
Pro dospělá zvířata s plně vyvinutými předžaludky se vločky obohacují o močovinu, která trávicím mikroorganismům dodává potřebné dusíkaté látky.
Protože se zásadně zvyšuje stravitelnost škrobů, proteinů a tuků, je krmná hodnota zrna po hydrotermické úpravě podstatně vyšší než u nativního zrna a díky struktuře jsou živiny uvolňovány v čase. Vločka se může zkrmovat všem hospodářským zvířatům.
Především ekonomický. Výživa hospodářských zvířat je také investicí do budoucích výsledků chovu.
Platí jednoduché zákonitosti: